Protest song CONTEST

Protestsongs zijn terug van weggeweest! Kendrick Lamar, Maan, Sophie Straat, Beyoncé, Froukje: allemaal delen ze via pakkende songs hun onvrede, twijfels en hoop over thema’s als klimaatverandering, racisme, discriminatie, huisvesting en politieke verdeeldheid. 

Het is meer dan ooit tijd om ook jouw leerlingen een stem te geven: wat vinden zij écht belangrijk? Hoe hopen zij dat de wereld er in de toekomst uitziet? Welke boodschap willen zij uitdragen? Ga samen de muzikale barricade op tijdens onze Protest Song Contest! 

De contest

In de Protest Song Contest schrijven jouw leerlingen een eigen geëngageerd liedje. Zangeres LAKSHMI neemt jouw klas bij de hand tijdens het proces en geeft de beste tips & tricks voor het schrijven van een protestsong. En voor de winnaar een mooie prijs: een masterclass van Babs (en wie wil dat nou niet). Doe jij gratis mee?

HOW TO PROTEST SONG CONTEST

Doe mee met de Protest Song Contest in schooljaar 2023-2024! Je kiest zelf hoe groot je het maakt: doe je alleen mee met de songwriting wedstrijd of geef je ook de verdiepende instap- en inspiratielessen? Het pakket is samen, maar zeker ook los van elkaar te gebruiken! 

SONGWRITING (1-3 lesuren)
Via een tips & tricks video daagt popartiest LAKSMHI leerlingen uit voor een freewriting opdracht. De opgeschreven ideeën werken de leerlingen uit tot twee coupletten en een refrein voor hun eigen protestsong. Meer tijd? Dan kunnen jouw leerlingen een volledig liedje schrijven. 

Geen contest, zonder prijs! 
De Protest Song Contest is niet voor niets een contest. Uit alle ingezonden protestsongs kiest de jury een top 3, maar uiteindelijk is er één grote winnaar. Babs zal in de klas van het winnende lied een masterclass geven rondom dé protestsong van 2024! 

Doe je mee? Super leuk! Laat je ons dat even horen door een mailtje te sturen? 

Aanmelden
Deelname is mogelijk voor iedereen! Maak een gratis ontdekaccount aan en vind al het materiaal dat je nodig hebt op onze site. 

Zoek je verdieping?
Heb je tijd en wil je méér protestmuziek in de klas? Ga dan ook voor de verdiepende opdracht bij de contest, of neem een kijkje bij het lesmateriaal Protestsongs

ENGAGEMENT (1 lesuur)
In de instaples duiken jouw leerlingen in de vele manieren waarop hedendaagse artiesten hun boodschap uitdragen. De leerlingen kiezen hierna hun eigen protestthema!

INSPIRATIE (1-2 lesuren)
De leerlingen maken een visuele tijdlijn van protestmuziek rondom hun zelfgekozen protestthema. Ze vergelijken hoe artiesten van vroeger en nu hetzelfde onderwerp in hun muziek behandelen.