The Lyric Challenge

Buma/Stemra en Buma Music Academy roepen iedereen op om een eigen tekst te maken op een bestaande song van een van de geselecteerde Nederlandse artiesten, acts of band en die tekst in te sturen voor deze eerste editie van The Lyric Challenge!

Oproep!

Zet je eigen gedachten, ideeën, emoties en gevoelens om in een song- of raptekst! Wij nodigen je uit om lyrics te schrijven rondom een van de geselecteerde songs. Dit kun je zelf doen, maar natuurlijk mag je ook samenwerken met een vriend(in), huis- of klasgenoot of familielid. 

Onze challengers hebben een hit van zichzelf uitgekozen en dagen jou uit om daar een nieuwe tekst op te schrijven. Iedere week van de challenge staat een andere artiest klaar om jouw versie van zijn of haar song te lezen, te bekijken (je mag een ingezongen video inzenden), te beluisteren en te beoordelen. Ook jouw toelichting op het hoe en waarom van jouw tekst wordt meegenomen in het oordeel. Uit alle inzendingen kiest de artiest die inzending, die het meest raakt, verrast of toevoegt aan het origineel.

Als klap op de vuurpijl onthullen de betrokken artiesten, hoe ze jouw lyrics zelf zouden uitvoeren.  

Wij willen met The Lyric Challenge het belang van componisten, tekstschrijvers en artiesten nog eens extra onderstrepen. Muziek biedt vrolijkheid, ontspanning, troost, rust, geeft uiting aan emotie en is in staat te verbinden.

Maar muziek en song/rapteksten schrijven is ook een echt vak. Een vak dat je kunt leren. En daar helpt Buma Music Academy je bij!

Hulpmiddelen

Melodie

Onze challengers hebben een van hun eigen hit uitgekozen en de melodie daarvan kun je hier downloaden. Voor deze challenge word je dus alleen gevraagd om lyrics te schrijven. 

Video tutorials

Heb jij nog nooit een song geschreven of heb je een paar handvatten nodig om te beginnen? Bekijk dan onze video tutorials! In deze tutorials word je stap voor stap wijswijs gemaakt in het schrijven van een song en raptekst.

Bekijk de video tutorials hier.

In de klas

Ben jij docent? Ga deze challenge dan aan met jouw klas!

Alle docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs krijgen speciaal voor deze challenge onbeperkt toegang tot vier lessen over het schrijven van een song- en raptekst. De lesvideo's, vragen en opdrachten uit deze lessen helpen leerlingen op weg met het maken van een eigen song- of raptekst! Klik hier voor het lesmateriaal.

Voorwaarden van deelname

* Actievoorwaarde voor deelname *
Bij deelname ga je ermee akkoord dat we jouw tekst, naam, leeftijd, muzikale achtergrond en song- of raptekst delen met de artiest en radio… Daarnaast kan (een gedeelte van) jouw tekst op verschillende van onze online platvormen verschijnen.

Stuur je tekst (en eventueel ingezongen video met je eigen tekst) op voor <datum; tijd> via dit formulier.

Buma Music Academy Video tutorials

 
Schrijf een raptekst

Tutorial Buma Music Academy

Songteksten en analyse

Tutorial Buma Music Academy

Songstructuur

Tutorial Buma Music Academy

Zelf een raptekst schrijven

Tutorial Buma Music Academy

Lesmateriaal De Songtekst Challenge