top of page

INSPIRATIE
PAKKETTEN 

Van lesmateriaal naar co-creatie.

Jouw leerlingen werken met opdrachten direct afkomstig van

popartiesten als Froukje, WIES en Caza! 

In schooljaar 2022-2023 brengt Buma Music Academy je 14 inspiratiepakketten. In deze pakketjes duiken jouw leerlingen in de verschillende kanten van artiest zijn: songwriting, arrangement en improvisatie - maar ook andere aspecten zoals productie en branding. Meld jouw school aan en maak direct gebruik van deze kant-en-klare inspirerende content.

Wil je een voorproefje? Klik op deze button en krijg direct een download met twee opdrachten uit de inspiratiepakketten! Je vindt hier een muziekopdracht van Froukje en een CKV opdracht van GINGE.

20220322_BumaMusicAcademy_Massi_YuvertaWestvliet_JessieKamp_029.jpg

Wat doet zo'n pakket? 

Alle inspiratiepakketten zijn samengesteld met opdrachten van één of meerdere artiesten. Zij nemen jouw leerlingen mee op ontdekkingsreis in hun eigen maakpraktijk. Dit kan variëren van muziekinhoudelijke opdrachten tot denken over de muziekindustrie. Hieronder vind je een korte omschrijving per pakket.

Leerlingen worden uitgedaagd tot co-creatie, zo leren ze op een inspirerende manier meer over muziek! 

In de online lesomgeving zijn de pakketjes gesorteerd in de categorieën muziek en CKV. Wij weten allemaal: zo hard zijn die grenzen niet altijd. Kijk ook eens naar de pakketjes van het vak dat jij niet geeft, er zit fantastisch materiaal tussen! 

Deze pakketjes vind je nu in de online lesomgeving

Froukje 

Froukje neemt je leerlingen in dit pakket mee in haar manier van teksten schrijven. We duiken in haar liedjes met een songtekst analyse, concepten voor songwriting en songwriting tools. Als bonusopdracht kijken jouw leerlingen naar de maatschappijkritische nummers van Froukje.
 

Babs

Weet jij eigenlijk wat een producer is en doet? Artiest Babs legt het je uit in dit inspiratiepakket. Leerlingen leren een eigen beat maken in Soundtrap en schrijven daaroverheen een raptekst over een thema dat zij belangrijk vinden! 

WIES 

Hoi, wij zijn WIES en wij maken Nederlandstalige popmuziek met invloeden van alternatieve rock en elektronica. In dit pakket ontdek je hoe wij liedjes schrijven! We beginnen vaak met de melodie en een draft van een tekst met de methode 'object writing'. Daarna gaan we het ‘verwiesen’: het proces dat een liedje gaat klinken als WIES. Een kampvuur liedje omgebouwd tot een echte band song! Je produceert het liedje zelf en gaat het vervolgens live spelen.

MICK MAZOO

Mick Mazoo maakt elektronische dance muziek en geeft met zijn DJ-sets en producties zijn emoties een plek op de dansvloer. In dit pakket treden jouw leerlingen in de voetsporen van Mick Mazoo als producer en maken ze een dancetrack in Soundtrap. Hiervoor gebruiken ze geluiden die ze zelf opnemen op school – super persoonlijk dus!

CAZA 

Rapper/songwriter Caza wist al op zeer jonge leeftijd dat hij artiest wilde worden en bracht de afgelopen jaren hits uit met Famke Louise, Ronnie Flex en Bizzey. In dit pakket neemt hij jouw klas mee in de wereld van hiphop, dancehall en reggae. Caza stelt eerst zijn helden en inspiratiebronnen voor, waarna

jouw leerlingen als songwriter aan de slag gaan. Het pakket sluit af met het ontwerpen van de perfecte cover voor een Caza-playlist.

SONGWRITING TOOLS 

Heb je weleens dat je je pen op papier zet en er helemaal niks uitkomt? Heel herkenbaar! Want hoe begin je? Waar vind je inspiratie? Hoe zet je een draft om in een liedje? Zes Nederlandse popartiesten bieden jouw leerlingen songwriting tools aan, van object writing en freewriting tot liedjes omvormen. Kies een opdracht van WIES, Banji, Waltzburg, Clean Pete, Massi of Figgie en laat je pen de vrije loop

gaan!

SAMPLES REMIXEN

De popmuziek van nu zit er vol mee: samples. In dit lespakket gaan leerlingen op zoek naar samples in bestaande popliedjes en ontdekken ze of er sprake is van plagiaat. Ze verzamelen geluiden in hun eigen omgeving en creëren daarmee eigen samples. Ook gaan ze met uniek materiaal aan de slag: ze remixen samples van artiesten als Mick Mazoo, GIAN, fusus, Waltzburg en Figgie!

Dread Pitt 

In dit lespakket van producer Dread Pitt leer je stapje voor stapje een eigen wereldse dancetrack maken in Fruity Loops Studio. Hiervoor doe je eerst muzikale inspiratie op in een land dat je vet vindt of waar je nieuwsgierig naar bent. Ook leer je wat samples zijn en ontdek je hoe je deze kan remixen. Tot slot combineer je al je opgedane kennis bij het creëren van een eigen track! 
 

Waltzburg

Indie band Waltzburg neemt je mee in vier verschillende tools en tricks die zij gebruiken om muziek te schrijven en interessant te maken. Ieder van hen doet een trucje uit de doeken waarmee je aan de slag kunt: sampling - woorden stelen voor je songtekst - dynamiek & arrangement - improvisatie. 

Cover art

De albumhoes, omslag van een CD of Canvas op Spotify - de cover art is hét uithangbord voor een artiest: het laat zien wie de artiest is en vangt de sfeer van de muziek. Deze artiesten zijn op zoek naar de perfecte cover art voor hun gloednieuwe song: PEER, Linde Schöne, Clean Pete, YannO en Joël Domingos. Leerlingen kunnen voor elk van deze vijf artiesten de cover art ontwerpen.  

 

GINGE 

R&B/Soul artiest GINGE en haar producer Boudewijn geven je leerlingen een uniek inkijkje in het complete maakproces van een DIY artiest. Van het opdoen van inspiratie, het vinden van de juiste samples, het bij elkaar brengen van alle delen van een liedje tot de branding ervan. Met GINGE kom je via dit pakket achter de de veelzijdigheid van het artiest zijn. 
 

Creatieve branding 

Als artiest maak je niet alleen liedjes: je moet jezelf en je muziek ook verkopen. Wie ben jij als zanger, rapper of band en wat wil je uitdragen? Dat noemen we branding, en betekent eigenlijk dat je jezelf als ‘merk’ neerzet. Fans herkennen je direct! Denk aan de kleding die je draagt, de content op je Instagram en TikTok, je merchandise, de covers van je albums en de podium decoratie. In dit pakket kruipen jouw leerlingen in de rol van branding coach voor Clean Pete, Joël Domingos, GINGE of Caza.

CKV dimensies

Ben je op zoek naar een pakket dat aansluiting vindt bij (bijna) alle ckv-dimensies? Dan zit je hier goed, want in dit pakket vind je zes opdrachten van Nederlandse popartiesten die elk binnen een specifieke dimensie vallen.

- Digitaal en analoog: Remix maken met Waltzburg

- Amusement en engagement: Schrijf een maatschappelijk liedje met Bente

- Traditie en innovatie: GIAN leert je alles over plagiaat in de popmuziek

- Schoonheid en lelijkheid: Duik met Linde Schöne de diepte in met een songanalyse

- Individueel en coöperatief: Help PEER met het uitzoeken van referentietracks

- Monodisciplinair, multidisciplinair, interdisciplinair: Ontdek met Figgie hoe je muziek hoort in schilderijen

Musiceren 

In dit pakket vind je opdrachten van Nederlandse artiesten over musiceren. Want wat is er nou leuker dan muziek maken? Nou, dat je dit samen met Nederlandse popartiesten kan doen! Je vindt in dit pakket dan ook opdrachten van Massi, Peer, Judy Blank, Lakshmi, Navarone en Joya Mooi. Jij helpt de artiesten op weg met het maken van een nieuw nummer. Samen musiceren was nog nooit zo leuk! 

VLOG & VIDEO

Hoe spreekt een opdracht van een artiest écht tot de verbeelding? Met een video natuurlijk! Bij ieder inspiratiepakket vind je video's en vlogs van de artiest waarin zij jouw leerlingen direct aanspreken en uitdagen. Let's go! 

bottom of page